Google Drive Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Drive nedir ? Nasıl kullanılır ? Derslere Nasıl Entegre Edebiliriz ?

Öncelikle nedir, ne gibi özellikleri vardır bundan bahsedeyim. Bir USB bellek ya da harici diskimiz var diyelim, içine dosyalarımızı, resimlerimizi, bilumum ne varsa saklarız ama bu belgelerimize ulaşmak için harici diskimizi/usb belleğimizi yanımızda taşımamız gerekir, ha işin bir de bu belleklere virüs bulaşma boyutu var. İşte Google Drive bu işlevin aynısına sahip, üstelik 15 GB depolama alanı bize ücretsiz sunuluyor, hem de virüs bulaşma gibi bir derdimiz tasamız olmuyor. Tek dezavantajı, belgelere ulaşabilmek için internet erişimi gerektirmesi ama yaşadığımız çağda internetsiz ev ve akıllı telefon kullanmayan birey olmadığı için bunun önemli bir dezavantaj olmadığını düşünüyorum. Ayrıca dosyalarımızı anında insanlarla paylaşabilir, zaman ve mekan farkı olmaksızın ortak çalışmalar yapabiliriz, buna aşağıda değineceğim.

Nasıl kullanılır sorusuna gelelim. Öncelikle bir gmail hesabınız olmalı.

eren

Sol taraftaki menüde “Benimle Paylaşılanlar” kısmı ile benimle paylaşılan dosya ve klasörleri görüp, üzerinde değişiklikler yapabiliyorum. Arkadaşınızla dosya veya klasörünüzü paylaştığınız zaman paylaştığınız klasör artık sadece size özel olmaktan çıkar, o da görüntüleyebilir veya üzerinde değişiklikler yapabilir ve bu değişiklikleri siz eş zamanlı olarak görebilirsiniz. Paylaşım yapmak için ise istediğiniz belgenin üzerine gelip, sağ tık yaptıktan sonra “Paylaş”a basıp, o kişinin mail adresini yazmanız yeterli.

Derslere nasıl entegre edebiliriz tarafından bakalım. Mesela bir öğretmensiniz ve öğrencilerle bir sunum üzerinden ders işleyeceksiniz. Hazırladığınız sunumu, sınıf ile paylaştıktan sonra artık o öğrenciler bu sunuma ulaşabilir, sizin sunum üzerinde yaptığınız düzenlemeleri anlık olarak görür böylece herkes kendi bilgisayarından sunumu takip edebilir. Ya da herkesin fikrini yazmasını istediğiniz bir takım sorular var. Bunların olduğu Word belgesini Drive’a attıktan sonra, öğrencilerinizle paylaşıp, onlardan fikirlerini yazmasını isteyebilirsiniz. Böylece hem siz, hem öğrenciler yazdıklarını eş zamanlı olarak takip etmiş olurlar, etkili bir ders ortamı oluşabilir. Eş zamanlı derken şunu kastediyorum. Mesela sunuma bir soru eklemek istiyorsunuz, siz o soruyu yazarken, öğrencilerinizin bilgisayarında da sunuma, o soru güncel olarak yazılıyor olacak. Drive’ın en iyi özelliklerinden…
Aşağıdaki resimde bir öğretmeninin oluşturduğu dosyada, öğrenciler için yaptığı duyuruları, ve yapacakları etkinliklere dair istenenleri görüyoruz. Burada herkes birbirinin yaptığı düzenlemeleri anlık olarak takip edebiliyor.

Screenshot_3

Google Drive, gerçekten her öğrenciye bir bilgisayar veya her gruba bir bilgisayar düştüğü sınıf ortamlarında, dersin niteliğini arttırabilecek bir platform. Nasıl entegre edilebileceği yönünde sizin daha çok fikriniz olmalı, ben yazıyı uzun tutmamak için kısa örnekler verdim, Drive’ı kurcalamak ve özelliklerini hakkında daha çok şey öğrenmek sizlerin ilgisine kalıyor.

4 Yorumlar

  1. Merhaba ben Emine Börühan, özel bir okulda öğretmenim. Okulumuzda “Google Drive ” kullanmaya başladık. Fakat Docs larda “Add font” eklentisi çıkmıyor. Çıktığındada derslerde kullandığımız Hand Writing Mutlu fontu yok. Bu konuda yardım edebilirmisiniz? İyi çalışmalar

    • Merhaba
      İçinde bulunduğunuz dokümanda dosya sekmesinden dil seçeneğine tıklayarak ingilizce dilini seçtikten sonra font ekleyebilme özelliği aktif oluyor. Tekrar dener misiniz ?

  2. Tekrar merhaba 🙂
    Dediğinizi yaptım,oldu. Yalnız iki sorum daha olacak.
    1- Tüm Docs uygulamak mümkün mü çünkü her yeni açtığımda ayar yapmam gerekli sanırım.
    2- Font ekleme yaparken türkçe derslerimizde kullandığımız office deki adı “Handwriting mutlu” bulamıyorum. Fontu kendimiz ekleyebilirmiyiz?

    Teşekkür ederim..

  3. Tekrar merhaba 🙂
    1- Google hesabınızdan dil ayarınızı ingilizce yaparsanız sorun çözülür diye düşünüyorum
    2-Font ekleme metodu var evet ama internette “hand-writing mutlu” fontunu bulamadığım için ekleme yapıp,kontrol edemedim. Başka font eklersiniz siz de 🙂

    Teşekkür ederim.

Yorum Yaz

Yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz