Eğitimde Teknolojiyi Darma Duman Eden Araç: Plickers

Sizin şöyle bir öğretmen olduğunuzu düşünüyorum; haftalık olmasa da öğrencilerinizi konuya ve spesifik alanlara göre dersinizde analiz eden, geribildirimler veren, analizler sonucunda dersin belirli kısımlarını tekrar düzenleyen ve birçok gereksinimini teknolojinin eğitim gücünü kullanarak yapan… Konu anlatım gücünüz sizin elinizde, bunu etkili kılmak da… Fakat doğru aracı doğru yerde kullanabilmeyi sağlamak teknoloji entegrasyonu konusunda belirli bir yetkinliğe erişmiş kişilerin elinde… Düşündüğüm öğretmenin, istediklerini de göz önüne alarak bir araç tanıtmaya başlıyorum:

PLİCKERS

Öğrencilerinizde herhangi bir cihaz olmadan kullanabilirsiniz!

Bu araçtan şöyle detaylı bir şekilde bahsetmeden önce önünüze, verdiğimiz eğitimlerden Plickers anlarını çektiğimiz fotoğrafları koymak istiyorum.

Plicker2 plickers1

Masada bir öğretmen! Elinde telefonu öğrencileri çekiyor. Ne yapıyor o öyle? Öğrencilerin elinde de anlam verilemeyen kodlar içeren kağıtlar var. Hepsini açıklamanın vakti geldi öyleyse!

İlk olarak www.plickers.com ’a giriş yapıyoruz. Giriş yaptığınızda aşağıda çektiğim gibi bir ekran göreceksiniz.

giris

Plickers’a giriş yaptıktan sonra hızlıca kayıt olalım Sign Up’tan! Daha sonra kayıt olduğunuz hesabınız ile giriş yaptığınızda alttaki gibi bir görüntü ile karşılacaksınız.

giris2

4 farklı sekme: Library, Reports, Classes, Live View

Bu sekmelerin hepsinin işlevselliği çok yüksek. Aman ya! Bunu kullanmasam da olur demek yok! 🙂 Şimdi uygulamaya hazır hale geleceğiniz şekilde belirli bir anlatım sırası ile Plickers’ı anlatalım! 🙂 Adım adım uygulamaya bence de evet! 🙂

Classes: Burası bizim okulumuzda girdiğimiz tüm şubeleri temsil eden sekmemiz. Girdiğimiz tüm sınıflardaki öğrencileri de sınıflara göre ayırarak kategorileştiriyor. Verdiğimiz eğitimler için hazırladığımız sınıfların şu şekilde paylaşıyorum;

siniflar

Oluşturulmuş sınıflarımız ve her sınıfın içerisinde bizim atadığımız öğrencilerimiz mevcut. Burada “Add New Class” diyerek yeni bir sınıf oluşturabilirsiniz.

Oluşturmak istediğiniz sınıf için sizden üç bilgi istiyor. Sırası ile; sınıfınızın ismi, sınıf düzeyi, branşınız. Bu bilgileri doldurduktan sonra sınıfınıza özel bir renk de atayarak sınıfınızı oluşturabilirsiniz. Sınıfınızı oluşturduktan sonra karşınıza şu şekilde bir ekran geliyor.

ogrenciler

Bomboş bir sınıf! Öğrencilerimiz nerede? Elinizde öğrenci listenizin dijital platformda bulunduğu bir liste mutlaka mevcut olmalı. Şimdi o isimleri “Add Roster”a tıklayarak ekleme yapalım. Önünüze gelen ekranda sadece öğrencilerin adını ve soyadını kopyalayıp yapıştırın. Daha sonra eklediğinizde öğrenciler listeye eklenecek ve otomatik olarak her öğrenciye bir sayı atanacak.

doluliste

Bu sayıların bir anlamı var. Uygulama vakti geldiğinde bu sayıların anlamını açıklayacağım. Sakın unutmayın! 🙂

Library: Sınıfı hazırladığımıza göre şimdi o sınıfa soracağımız soruları hazırlamaya geldi sıra. Doğru – Yanlış ve Çoktan Seçmeli sorular hazırlayıp hazırladığımız her soruyu sınıfa atamamız gerekiyor. Library sekmesine tıklayarak, karşınıza gelen ekranda “New Question” ile soru hazırlama ekranı önünüze gelecektir.

soruhazirlama

Bu ekranda sorunuzu hazırlayarak, ister “Save” diyerek soru ekleme işlemini bitirebilir, ister “Save and Create New” ile yeni bir soru ekleyebilirsiniz. Ben sizin için örnek bir soru hazırlayıp, soru ekleme işlemini bitiriyorum.

sinifaatama

Soruyu hazırladık, şimdi sınıfa atama işlemine geldi sıra. “Add to Queue”nun anlamı tam da şu: Öğretmenim, sen, iyi hoş sorunu hazırladın fakat bu soruyu bir sınıfa ataman gerekiyor, sınıfa atama işlemini bana tıklayarak yapabilirsin.

Add to Queue’ya tıklayarak sorunuzu sınıfa da atadıktan sonra artık sıra uygulamaya geldi!

Sınıf ortamındasınız, bilgisayarınız masanızda, elinizde de telefonununuz. Bilgisayarınızın görüntüsü, projeksiyona yansıtılmış şekilde bekliyor. Şimdi şu hususları size sıralamak istiyorum;

  • https://www.plickers.com/cards adresinden öğrencilerin elinde gördüğünüz kağıtları bastırmak üzere indirmelisiniz. Standart kağıt tipini indirip çıktısını alabilirsiniz. Her sayfada iki kod olacaktır. Sayfaları ortadan keserek ikiye bölmelisiniz. Şimdi indirdiğiniz dosyadaki kağıtları incelemelisiniz. Her kodun üzerinde minik rakam ve A,B,C,D olmak üzere dört harf yazıyor. Rakam, sınıf oluşturma ekranında hangi öğrenciye hangi rakam atandıysa, o kağıdın o öğrenciye verilmesi gerektiğini anlatıyor. Şöyle ki; sınıf oluşturmada 1 numara Hakan Emre Şahin öğrencisine atandıysa, sizin çıktı aldığınız kağıtlarda 1 numaralı kağıt Hakan Emre Şahin adlı öğrenciye verilmeli. Kaç öğrenciniz varsa kağıtları numaralar eşleşecek şekilde o öğrencilere dağıtabilirsiniz. Bu konuda benden küçük bir tüyo, her defasında tabii ki o kağıtları öğrencilere dağıtmak öğretmen için zulüm olabilir. O kağıtları öğrencilere zimmetleyip, kağıtların üzerindeki kodlara zarar gelmeyecek şekilde bir kartonun üzerine yapıştırıp saklamalarını isteyebilirsiniz. Plickers uygulama zamanında da “HADİ ÇOCUKLAR ÇIKARIN KAĞITLARINIZI” deme vakti! 🙂
  • Telefonunuzda Plickers uygulaması yüklü olmalı ve giriş yapmalısınız.

Bu hususlar tamam ise hadi uygulayalım! Telefonunuza giriş yaptınız, karşınıza sınıflar çıktı. Sınıfı seçin, soruları göreceksiniz. İşte tam orada durun. Şimdi bilgisayarda Plickers’a giriş yapın, Classes bölümünde sınıfınıza giriş yaptıktan sonra üst sekmelerden Live View’a tıklayın.

liveview

Bu ekran karşınıza gelecek. Bunun anlamı şu: Öğretmenim, bilgisayarda işin bitti. Şimdi lütfen telefonda sorunu seç! 🙂

Telefonda sorunuzu seçtiğiniz an sorunuz projeksiyona yansıyacaktır. Deneyelim mi?

soru

Sorunuz yansıdı. Süre yok! Öğrencileriniz düşünsün ve cevaplarını, öğrencilere verdiğiniz kağıtlar ile versin. Hangi şıkkı söylemek istiyorlarsa o şık üst kısımda kalacak ve küçük parmakları o karekodları kapatmayacak şekilde olmalı 🙂

Peki onlar cevapları verdi, siz cevaplarını nasıl anlayacaksınız?

Telefonda soruyu seçtiğiniz an, bilgisayara yansımıştı. Yansıdıktan sonra telefonunuzda aşağıda gösterildiği gibi sadece öğretmenin gördüğü ekran gösteriliyor. Kamera ikonuna tıkladığınız an, kamera uygulaması, öğrencilerin elindeki kağıtları taramak üzere açılıyor. Sabit yerinizde durun. Her öğrencinin başına gitmenize gerek yok, olduğunuz yerde telefonunuzu hafifçe sınıfın bir ucundan diğer ucuna dikey bir şekilde gezdirin ve öğrencilerin elindeki kağıtları ne kadar seri ve doğru bir şekilde okuduğunu görün! 🙂 Sorularınızı hazırlayıp, sınıfınızda uygulama 5 soruda 10 dakikayı bulur, siz o pratikliği kazandıktan sonra! 🙂

sorugorme

Bir sorunun tarama işlemi bittikten sonra geri dönerek, diğer soruyu seçtiğiniz an öğrencilerinize 2. soruyu sormuş olacaksınız! 🙂 Bu şekilde tüm soruları bitirip öğrencilerinizi analiz etmeye geçebilirsiniz. Öğrencilerinizin anlık olarak doğru cevap verip vermediğini telefonunuzda da bilgisayarınızda da mevcut olan ekranlarınızda görebilirsiniz.

Reports: İki farklı raporlama mevcut Plickers’ta; öğrenciye özel ve soruya özel analiz. Soru Geçmişinde (Question History) öğrencilerin hangi sorularda zorlandığını ya da konuya yönelik bir sorunun doğru cevaplanma yüzdesi oldukça düşükse o konunun öğrenciler tarafından anlaşılmakta zorlandığını raporda görebilirsiniz. Öğrenciye özel raporlamada ise öğrencilerin kişisel olarak sorulara verdikleri cevaplar görülebilir. Nasıl mı? Bunu da hemen grafikle gösterelim.

soruanalizi

Soru Analiz Raporu

Question History seçeneği altında hazırladığınız soruya yönelik analiz yapıp, öğrencilerin hangi sorularda zorlandıklarını görebilirsiniz.

Bir diğer raporlama türü de öğrenciye özel olan raporlama. Scoresheet seçeneği altında, açılan ekranda sınıfınızı seçip, uygun bir tarih de belirledikten sonra öğrenciye özel raporlama görebilirsiniz.

ogrenciyeozel

İstemediğiniz kadar! 🙂 5 soruda %55 başarı, her öğrenciye özel, hangi öğrenci hangi soruda yanlış yapmış. Soruların doğru cevaplanma oranları… Birçok analiz Plickers içerisinde mevcut. Şimdi sizden gelecek soruları az çok tahmin ediyorum. Sorulara geçtim çünkü Plickers bu kadar! 🙂 Evet şaşırmayın. Bu kadar! 🙂

Öğretmenlerimizden Gelebilecek Sorular

1) Hakan öğrenciler birbirinden rahatlıkla kopya çekmez mi bunu kullandığımız durumlarda?

Evet öğretmenim. Kopya çekmek çok kolay, hemen yanındaki öğrenci “A şıkkını yap oğlum A şıkkını” diyebilir. Bunu Kahoot’ta da diyebilir, Quzizz’de de Qzzr’da da… Fakat bunu bu şekilde savunamayız tabii ki! Çünkü bu şekilde savunma doğru değil. Fakat teknoloji entegrasyonu konusunda şunu dikkate almalıyız.

Biz Plickers’ı öğrenciye not vermek için mi kullanıyoruz? ya da Öğrenciler ne kadar iyi olduklarını birbirlerine kanıtlasınlar diye mi?

Bir öğretmen olarak, bunun öğrencilere benimsetilmesi gerekiyor. Kısacası o öğrenciler, ne olursa olsun! Birbirlerinden kopya çekmeyecek düzeye getirilmeli, bunu da Plickers’ın not vermek için değil, değerlendirme (Yanlışları görme, eksiklikleri tamamlama, yanlışları düzeltme) amaçlı yapıldığının gösterilmesi gerekir. Gerçekten de öyle! Hiçbir araç, öğrenciye not vermek için kullanılmamalı.

2) Öğrencilere vereceğimiz kağıtları nasıl alabiliriz?

Plickers’ın website üzerinde https://www.plickers.com/cards adresinden Standart kağıt tipini indirerek çıktısını alabilirsiniz.

3) Öğrencileri değerlendirme konusunda nasıl bir yol izleyebiliriz?

Öğretmenim, çok detaylı bir rapor alıyorsunuz Plickers üzerinde. Hem soruya hem de öğrenciye yönelik. 2 haftalık aralarla yapacağınız Plickers uygulamasında öğrencilerin gelişimini, soruya yönelik cevaplandırma yüzdelerini görebilir, gelişimi izleyebilirsiniz. Sorduğunuz bir sorunun direkt olarak herhangi bir derste bir konuya yönelik olduğunu farz edelim. Öğrencileriniz o soruyu %30 oranla doğru cevaplandırmış. Bu konuda öğrencilerin oldukça eksiği var değerlendirmesini yapabilmelisiniz. Daha sonraki ders anlatımlarınızda eksiklerinizi kapatmaya yönelik bir yol izlerseniz, sonraki Plickers uygulamalarınızda bu oranın artacağını göreceksiniz.

Plickers konusunda benden bu kadar öğretmenlerim! Ben yazımın sonucunu, bana vereceğiniz geribildirimlerinizden sonra göreceğim. Bir hocamın Plickers kullanımını bana iletmesi ne kadar memnun eder bilemezsiniz! Şunu da belirtmek istiyorum; Google’a Plickers yazdığınızda onlarca site çıkacaktır, şöyle şöyle kullanılır şeklinde… Bu Plickers’ı anlamak veya anlatmak değildir.

Plickers anlatımımı farklı düzeylere, farklı yerlerde birçok eğitim sonucunda yaptım. Fakat ne olursa olsun, teorik bir anlatım, o aracı maksimum %50-60 verimle kullanmanızı sağlar. Amacım o oranlara ulaşabilmenizi sağlamaktı.

Kullanmanız temennisi ve görüşlerinizi iletmeniz dileği ile
Saygılarımla,
Hakan Emre Şahin
Eğitimizm Kurucusu

Tüm hakları Eğitimizm’e aittir. İzin almadan ve kaynak göstermeden kullanılamaz.

3 Yorumlar

Yorum Yaz

Yorumunuzu yazınız
Adınızı giriniz